Ny gullfeber på vidda etter funn av gullbille

 
Ny gullfeber på vidda etter funn av gullbille
Loading...
Loading...
Den samiske Finnmarksvidda, der ingen skulle tru at nokon gadd å bu, har igjen blitt rammet av gullfeber, over 100 år siden sist det skjedde.

Det hele startet sist Mandag, da formann og bestyreren av kullgruva i Kautokeino, den konstant fulle samen, Mattis Hætta Hækka (bildet), kom for sent på jobb rett rundt lunsjtider, snublet og ramlet ned gruvesjakten. Heldigvis klarte han den vel kilometer lange turen rett ned ved å tviholde rundt den litt flisete stålvaieren som holdt heisen som sto helt i bunn. Vel nede, kun med et lite ubetydelig skrubbsår på kinnet, la han merke til noe som glitret i mørket. Hækka trodde først det var en gjenglemt spritflaske, så han sjanglet fornøyd over, kun for å oppdage et lite insekt. En bille, men i gull.

Rækka utbrøt noe høyt på samisk, men NRK har ikke tekstet det ennå, så ingen vet så langt hva han sa.

Han tok billa med seg opp for å vise den til andre, da han ikke hadde sett noe lignende før.

Dermed brøt feberen løs. Alle ville finne gull. Folk stupte ned i sjakta for å komme først. De som mirakuløst overleve det stygge fallet på rundt en kilometer, begynte med det samme å speide etter gull. Kull var ut, kjedelig, skittent og svart.

Men så langt er det ikke rapportert om flere funn av gullbiller, noe som setter Hækka i en litt kinkig situasjon. For ivrig som han er etter å smelte om billa til en feit gullring, håper han samtidig at noen vil finne en make, dermed få parret billa, få avkom og bli Trump-rik.

At flere biller ikke er funnet på tre lange beksvarte uker nedi hullet, bekymrer imidlertid ikke de ivrigste gulljegerne. Et gullrush er preget av usikkerhet og spenning, påstår de, og at ikke flere biller er funnet, øker kun spenningsnivået.

Hækka sier på samisk, men tekstet av NRK så normale folk skal forstå det, at folk fra hele landet nå har begynt å komme til vidda, noe han ser på som både positivt og negativt.

- Søringan kan ikke drikke vaskevann engang, sier Hækka, som personlig har måttet dra et par fra Oslo til Kautokeino Sykehus for pumping.

Dessverre var de frosset ihjel under den 260,000 km lange turen i snøfokk og beinfrost ned fra vidda, men det skyldes i følge Hækka at de ikke hadde drukket nok.

- Akkurat som med en snøscoter, man må fylle på nok frostvæske, sier Hækka.

Det positive er at samene får mye å le av, påstår han.

Dersom nå noen skulle klare å spore opp en bille nummer to, sånn at Hækka kan få gullbarn, regner han med at gullfeberen kommer til å eksplodere.

- Skulle det skje, vil Møre automatisk flyttes langt nord, sier han.

Hækka får støtte av lederen i Sametingets Turist og Attraksjonsbyrå, Ante Kakki Jukki, som frykter en ren invasjon av grådige møringer om feberen utvikles.

- Det beste er om søringan holder seg hjemme, sier Jukki, samtidig som han påpeker at vidda kan være et farlig sted der ingen hører deg skrike.

Turistsjefen anbefaler heller at folk melder ungene på reinslakt, der de får klappe og kose med de søte reinsdyrene før de brutalt blir lagt i bakken og skåret halsen av på.

- Det er sånn turisme skal være, blodig og virkelig, ikke løpe rundt etter biller, sier turistsjef Jukki.

Kommer du allikevel til å trosse turistsjefens anmodning og har allerede begynt å pakke for gullrushet, eller foretrekker du samisk halal-slakt? Tror du noen finner en bille nummer to, og i såfall, er det en hunn, en hann eller et hen?
------------------------------------------------------------------
Kommenter nedenfor og husk å dele med venner. Og hvis du har tenkt å kommentere på godsakene, anbefales det på det aller varmeste at du råskummer gjennom reglene nedenfor før du uttrykker deg, spesielt det siste om Espen Bruce Lee!

Loading...
Loading...


Sjekk også de siste 100 latterlige historiene her.


Ja, en liten ting til slutt. Om du lo og har bestemt deg for at andre også skal få lov å glise. Å dele artikler fra Gu'bedre kan være forbundet med akutt og spontan hoderisting til hjernen løsner, så vær litt varsom, spesielt på Facebook. Grunnen til dette er i følge en rapport innarbeidet av Statsmetrologisk institutt, at det er alt for mange "ignorante havrenakker på Facebook". Altså folk som kun leser overskrifter og deretter fatter et personlig "Åja, javel ja, hva faen?" inne i sine egne hoder, kun basert på bilder og store bokstaver. Med andre ord og vendinger, helt uten å ha den aller minste anelse om hva i all verden de faktisk kommenterer på.

- Som et sosialt eksperiment er det uhyre interessant, sier professor og forsker i sosialpornografi, lektor ved universitetet i Lillesum, Torkjeld Fokke Jue, og minner om at man på den måten enkelt avslører de aller lateste idiotene.


Rating 2.84/5
Rating: 2.8/5 (98 votes)
View this article in PDF format Print article


Disclamer (Disk limer)
Kommentarer hos Gu'bedre er for det meste uten moderering. Du har ytringsfrihet, men hold deg på matta, ellers blir du bannet. Det vil si: ingen overdreven banning, hatefulle, ondsinnede eller extremt stupide kommentarer. Slike kommentarer blir slettet om vi ser dem. However, om en extremt stupid hatefull kommentar full av banning forblir på siden, er det ikke noe Gu'bedre nødvendigvis står inne for og er bestemt enig i. Så bruk pappen, ellers går det telefax til Espen Bruce Lee med det samme, og han vet hvor du bor.

Kopibeskyttet innhold © 2016 - Gu'bedre >>>> Merk: Alt på denne siden er satire og må for all del ikke tas alvorlig.